Židle s polstrováním do jídelny či kuchyně – proč, kde a jak?
Skvěle uvařené a naservírované jídlo ztratí svoji přitažlivost, když se u jeho konzumace budete kroutit a nebude se vám dobře sedět. Pojďme si přiblížit pár pravidel, které je dobré při výběru židlí dodržovat aby se nám dobře sedělo.
Kritéria jídelních židlí
V dnešní době si židli vybere opravdu každý. Vyrábějí se z různých materiálů ať už je to klasické dřevo nebo plast, kov a nebo jejich kombinace. Čalouněné, bez čalounění, s područkami i bez. Jedno by měly mít ale společné všechny materiály a provedení. A to je funkčnost, pohodlnost a praktičnost.
Materiál
Ten udává styl a rozhoduje o údržbě. Ta je u jídelních židlí klíčová. I když si budete dávat sebevětší pozor, drobným nehodám a znečištění se rozhodně nevyhnete. A pokud máte malé děti, tím spíš. V tuto chvíli jistě oceníte židli z plastu. Na trhu je nepřeberné množství židlí v tomto provedení. Pokud máte rádi klasiku, dobře se udržuje i židle dřevěná opatřená lakem.Co se týká materiálu, velmi odolný je dub a buk, který se dá ohýbat (např.židle tonetka což je klasika), borovice a smrk je trošku náchylnější na poškození, protože je to měkké dřevo.
S látkou nebo bez?
Díky moderním technologiím nastal velký pokrok v možnostech čalounění. Moderní bytový textil je již z výroby vybaven praktickou úpravou proti znečištění. Pokud ale přeci jen víte, že čalounění bude hodně zatěžované, volte raději kůži a nebo koženku. A nebo snímatelné polštářky, které se dají vyprat. Díky široké nabídce nemusíte kupovat tvrdou, nepohodlnou židli ze strachu před ušpiněním potahu.
Design
Už sám materiál určuje design jídelních židlí. Pokud zařizujete interiér v moderním stylu, můžete volit plastové barevné židle. Rustikální interiéry vyžadují samozřejmě židle dřevěné.Moderním až luxusním dojmem působí židle chromové, které můžete kombinovat třeba se skleněným stolem. Velmi pohodlné jsou židle s područkami. Ty volíme do větších kuchyní a jídelen, naopak do malé kuchyně se bude více hodit subtilnější židle bez područek.
Rozměry a ergonomie židle
U jídelního stolu trávíme hodně času a to nejen u samotného jídla. Někdy u něj pracujeme, čteme si… Ideální jsou proto anatomicky tvarované židle, které poskytují zádům správnou oporu. Židle, které mají sedák mírně zakloněný dozadu, vnímáme jako pohodlnější, při sezení na nich si nestlačujeme žaludek.
Pokud kupujeme jídelní židle a stůl zvlášť, musíme pamatovat na to, že vzdálenost mezi sedákem a deskou stolu by měla být min. 30 cm. Výška sedáku od země 46 cm a šířka asi 40 x 40 cm. Pokud máme obdélníkový stůl, prostor kolem židle by měl být alespoň 1,2 m2.
Nevíte si rady? Rádi vám poradíme!
Pište na
+ 420 377 223 219
info@atan.cz