Jak vypadá moderní kuchyňská linka?
Uspořádání kuchyňských linek se změnilo. A to díky sledování pořadů o vaření, oblibě domácí přípravy pokrmů a v neposlední řadě i vlivem rozmanitých kuchařských knih.
Výrobci nabízejí tzv.open kuchyně, tedy ty, do kterých je vidět. Tento typ kuchyní je útulný, prostorný a je součástí obytného prostoru.
Pokud se rozhodnete pro novou kuchyni a navštívíte kuchyňské studio, najdete v něm kuchyňské linky a sestavy, které jsou mnohem variabilnější, mají posuvné komponenty např.ostrůvky a stoly, velké otevřené kuchyně nebo naopak řešení pro malé prostory. U malých kuchyní lze spotřebiče překrýt deskou a pak máte pocit, že ani nejste v kuchyni.
Otevřené kuchyně
U nás stále převládá trend světlých nebo bílých sestav. Vše uspořádané ve skříňkách, schované před celým světem. Ano, u malých kuchyní je toto zapotřebí. Celkový dojem tak tvoří jen spotřebiče a doplňky.
Pokud ale máte prostornou kuchyni, vaříte často a o vaření se případně s někým dělíte, je praktické mít vše potřebné při ruce. Pánvičky, hrnce, pokličky, skleničky, talíře a další potřebné věci vystavte v policích nebo pověste na zeď. Poličky a hodně skla jsou důležitým prvkem sestav. Preferují se elegance, jednoduchost, kvalita materiálů a design spotřebičů. Módním doplňkem jsou také vinotéky. Pokud chcete aby vaše kuchyně působila útulně a svěže, doplňte ji závěsnými květináči, malými skleníky třeba s exotickými rostlinami. A jestli máte opravdu hodně místa, nebojte si pořídit květinový regál, kam dáte třeba bylinky zasazené v dřevěných bedýnkách.
Pravidla
I s novými trendy dodržujeme určité zásady, které nám v kuchyni usnadní práci. Mezi nejznámější patří pracovní trojúhelník. Kuchyně by měla být rozvržena do tří ergonomických zón. To znamená, že se pohybujeme mezi ledničkou, dřezem a sporákem. Délka ramene trojúhelníku má být v rozmezí od 1,2 do 2,7 m. Jinak se v kuchyni příliš naběháme.
Už při samotném navrhování kuchyně bychom měli přemýšlet kam umístíme potraviny, kde odložíme tašku s nákupem, kde budeme krájet zeleninu, jaká bude vlastní plocha pro vaření. Tady platí další pravidlo – optimální délka mezi dřezem a varnou deskou by měla být 120 cm.
Další důležité místo je místo na servírování. Každý jsme jiný a pokud se ve vaření s někým střídáte, každý může mít jiné požadavky. Různá výška pracovní desky, výška horních skříněk, umístění a preference spotřebičů.
Na co si dát pozor?
- Samostatně stojící ostrůvky by měly mít dřez a varnou desku. Jinak budeme přenášet hrnce na jinou část linky a to je dost nepraktické
- Lednice by měla být dobře přístupná pro ukládání nákupu. Jak pro ty co vaří, tak i pro ostatní.
- Mikrovlnnou troubu nedávejte příliš vysoko.
- Mezi varnou deskou a dřezem by mělo alespoň 90 cm. Varná deska nepatří na konec linky
- Lepší než rohové skříňky jsou otevřené police. Rohové skříňky nepřinesou moc místa navíc a zvýší cenu sestavy
- Dřezová baterie by neměla bránit otevření okna (pokud máte dřez pod oknem)
Nevíte si rady? Rádi vám poradíme!
Pište na
+ 420 377 223 219
info@atan.cz