Zlevněte si OKAMŽITĚ vše o 3 % s naším vánočním kupónem  vanoce24  použijte ho v košíku

Doprava zdarma
nad 8999 Kč
Po–Pá (9:00–17:30) Kontakty
Doprava zdarma nad 8999 Kč

Jak správně prostřít stůl?


Vytvořeno: 26. 02. 2024
0 komentářů
Kategorie: Inspirace a tipy

Plánujete oslavu? Přemýšlíte, jak prostřít vánoční tabuli? A váháte, co na stůl patří a co už ne? Nechte se inspirovat naším článkem, který vám přinese nápady a rady na vytvoření dokonalého prostření svátečního stolu. Nechte svou kreativitu rozkvést a udělejte ze své oslavy nezapomenutelný okamžik pro všechny účastníky.

Ubrus na stůl - ano či ne?

Pokud máte celý rok na stole jen prostírání, ke slavnostně prostřenému stolu určitě patří ubrus. Nejenom, že podtrhne celkový pohled na stůl, ale celá místnost bude najednou vypadat útulněji. Základem je tedy jednoduchý, často čistě bílý ubrus, volit ale můžete i světle šedou, béžovou nebo světlé pastelové tóny. V zimě potom tmavší odstín v kombinaci s metalickými prvky. Velikost hlavního ubrusu by měla být o 20 až 30 centimetrů větší než je deska stolu. Pokud máte moderní jídelní stůl např. kov se sklem, tady stačí použít běhoun. Není třeba zakrývat celou desku stolu. Také desky z masivního dřeva není třeba zakrývat celé. Použít můžete napron nebo běhoun. Avšak opravdu slavnostní atmosféru dodá ubrus na celou plochu desky stolu.

 

Nevíte úplně přesně co znamená napron a běhoun? Obojí jsou dekorativní ubrusy, které se dají použít jak samostatně, tak na velký ubrus jako doplněk a oživení. Napron je většinou čtvercový, nejlépe se hodí na čtvercové stoly, běhoun má tvar dlouhé šály a je vhodný na stoly obdélníkové. Ne vždy je ale třeba tyto doplňkové ubrusy použít. Pokud máte krásný a zachovalý damaškový ubrus, je škoda používat něco na jeho zakrytí. Sám o sobě působí luxusním a slavnostním dojmem. Oproti tomu hladký jednobarevný ubrus si určitě nějaké to zpestření zaslouží. Jak jsme již zmínili, můžete použít napron nebo běhoun nejlépe se vzorem. Pozor ale na materiál. Oba dva ubrusy by měly být buď ze stejného materiálu nebo alespoň z hodně podobného. Pokud nemáte ani napron ani běhoun, použijte pěkné látkové prostírání se vzorem. To dejte pod každý talíř. Určitě se ale vyvarujte použití napronu i prostírání. Stůl už by tak působil přeplácaným dojmem. Pokud máte doma malé děti, může při stolování snadno dojít k nehodě a tím i ke znečištění ubrusu. V tomto případě pro vás máme dobrou zprávu. Pro všechny ubrusy, naprony, prostírání existuje nešpinivá úprava. To znamená, že rozlitá tekutina se nevsákne do látky, ale zůstane na povrchu. Vy ji pak jen lehce setřete čistým hadříkem.

Ubrousky

Doma asi málokdo z nás používá ubrousky při běžném stolování. Ke slavnostní chvíli ale neodmyslitelně patří. Volit můžete buď ty papírové nebo látkové. Výhodou těch papírových je to, že je po použití vyhodíte. Látkové ale působí mnohem slavnostněji. Pokud použijete papírové, složte je do trojúhelníku a dejte pod vidličku. Můžete je ale nazdobit jako ty textilní. Ať už do stříšky, kterou postavíte na talíř nebo do složitějších tvarů v případě větších ubrousků.

A když už se pustíte do jídla, pamatujte na to, že látkový ubrousek nepatří za límec ale na klín. A až dojíte, nikdy ho nedávejte do talíře. Látkové ubrousky patří vpravo od talíře, odkud je odnese obsluha.

Příbory

Pokud tápete, jakou vidličku nebo nůž na co použít, poradíme vám. Nejblíže k talíři najdete příbor k hlavnímu chodu. Než začnete jíst, budete postupně příbory odebírat z kraje směrem k talíři. V prostoru nad talířem najdeme lžičku nebo vidličku na desert. Případně malou vidličku a nůž na sýry. Vlevo od talíře je pak místo na odkládací talířek. Ten slouží například na rozkrojení pečiva nebo na odkládání kostí. Zejména při štědrovečerní večeři by neměl chybět. 

 

Sklenice a talíře

Sklenice můžete prostřít buď do oblouku nebo do řady. Ať už si vyberete jakýkoli způsob, dodržujte pravidlo, při kterém máte první po ruce nápoj, který také budete jako první pít. Obvykle jde o sklenici na bílé víno, pak je sklenice na červené víno a poslední je sklenice na vodu. Pokud plánujete podávat hostům aperitiv například sekt, přineste skleničky na stůl zvlášť. Podle odborníků by na stole nemělo být víc jak tři skleničky.

Talíře by na stole měly být jen dva. Mělký umístěte dva centimetry nad okraj stolu a na něj postavte hluboký. Co se týká ubrousků, je na vás, zda je dáte do hlubokého talíře nebo mělkého. Důležité je, aby hosté měli všechno důležité nádobí na stole ve chvíli, kdy k němu usedají. 

Ozdobený stůl

I když bude váš stůl vypadat s nádobím a textiliemi slavnostně, byla by škoda něčím to nedoladit nějakou dekorací. Na oslavu můžete použít vázu s květinami, tady ale pozor na to, aby kytice nepřekážela ve výhledu. O vánocích můžete na stůl dát adventní věnec, drobné vánoční dekorace, kousky smrkových větviček. Vždy ale pamatujte, že méně je více. Snažte se mít vše sladěné.

 

Jaké jsou nejčastější chyby při prostírání stolu?

Prostírání stolu může být uměním samotným, a při něm se občas dopustíme některých běžných chyb. Mezi nejčastější chyby patří:

Nesprávné rozmístění příborů: často se stává, že hostitelé neví, jak správně rozmístit příbory. Obvykle platí pravidlo, že nůž patří napravo od talíře, vidličky nalevo a lžíce vpravo od nože.


Přeplněný stůl: příliš mnoho ozdob, květin, svící nebo dalších dekorací na stole může působit rušivě a znemožnit pohodlný rozhovor u stolu. Udržujte rovnováhu mezi dekoracemi a funkcionalitou.


Nesoulad barev a vzorů: při výběru ubrusu, talířů, skleniček a dalších prvků volte barvy a vzory, které ladí mezi sebou. Příliš mnoho různých vzorů nebo konfliktní barevná kombinace může působit nepřehledně.


Nepřehledný stůl: nedostatek prostoru pro každého hosta nebo přeplněný stůl, kde se talíře těsně dotýkají, může vést k nekomfortnímu prostředí. Zajistěte dostatek místa pro každého a udržujte řád.


Nesprávná poloha sklenic: sklenice by měly být umístěny napravo nad nožem. Nesprávně umístěné sklenice mohou způsobit zmatek při stolování.


Příliš mnoho příborů: někdy se snažíme být nadstandardní a na stůl umístíme příbory, které ve skutečnosti nejsou potřeba. Držte se základních nástrojů potřebných pro servírování jednotlivých chodů.


Zanedbání detailů: zapomínání na drobnosti, jako je čistota sklenic, příborů nebo ubrusu, může působit nedbalým dojmem. Věnujte pozornost i těmto malým detailům.


Nedostatek prostoru pro talíře a skleničky: dbáme na to, aby bylo dostatek prostoru pro hosty, ale občas zapomínáme na samotné nádobí. Talíře a skleničky by měly mít dostatek prostoru, aby se na stole mohly pohodlně umístit.

 

S dodržením těchto základních pravidel můžete vytvořit vkusné a dobře uspořádané prostření stolu pro každou příležitost.